Sramni prilog RTRS-a o masakru na Tuzlanskoj kapiji

Parametar – RTRS je u ponedjeljak objavio prilog u centralnom dnevniku o tome kako na Tuzlanskoj kapiji 1995. godine nije eksplodirala granata Vojske Republike Srpske sa Ozrena, već da je riječ o „simultanoj terorističkoj eksploziji i sedam koordiniranih detonacija.“

„To piše u izvještaju međunarodnih eksperata koji su izvodili simulacije u Nikincima (Srbija)“, navodi RTRS, prenosi agencija Patria. 

„Čak 27 žrtava sa Tuzlanske kapije mogu se uslovno označiti kao potencijalni bombaši samoubice jer je sudski utvrđeno da su izgubili život od posljedica bliskog eksplozivnog udara“, rekao je Ilija Branković, koji je potpisan kao šef međunarodnog ekspertnog tima.

Branković je rekao da su stručnjaci iz tog tima analizirali sve terorističke napade u svijetu od 1950. do 2016. godine, te da se događaj u Tuzli najviše poklapa sa napadom koji je 1996. godine izveden na vojnu bazu SAD u Dhahranu u Saudijskoj Arabiji, kada je stradalo 17 Amerikanaca, a ranjeno više od 70.

Pozivajući se na isti izvještaj RTRS navodi da bi se na osnovu te činjenice moglo doći i do stvarnog počinioca napada na Tuzlansku kapiju, ističući da je za napad na pomenutu bazu uhapšen Muhmud Abu Abdul Aziz, za kojeg RTRS navodi da je osnivač odreda El-mudžahidin u BiH.

„Potpuno je jasno i na osnovu drugih operativnih saznanja da se to desilo od strane Bošnjaka i da su oni izvršili napad na svoj narod da bi u tom momentu optužili Srbe kako bi se poslije toga izazvala NATO intervencija, rekao je Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske.

Novak Đukić, zapovjednik Vojske Republike Srpske osuđen za zločine na Tuzlanskoj kapiji rekao je da bi i njegovo ime trebalo da stoji na spomeniku ubijenim na Tuzlanskoj kapiji, jer je, kako je izjavio, i on žrtva tog zločina.

Masakr na Kapiji poznat i kao Zločin nad tuzlanskom mladošću je jedan od najtežih zločina počinjenih nad civilima Tuzle koji se dogodio 25. maja 1995. godine. 
Sud BiH zaključio je da je Đukić, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na “Kapiji”. Sud BiH je u junu 2014. smanjio kaznu Đukiću sa 25 na 20 godina zatvora, a njegov branilac je nekoliko dana kasnije obavijestio Sud da je osuđeni na liječenju u Srbiji. Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude. Viši sud u Beogradu do danas odgađao ročište na kojem treba biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne. 

Sud u Beogradu posljednji put je početak postupka protiv Novaka Đukića odgodio nakon što je njegov advokat rekao da je hospitaliziran zbog “psihičkih problema”.

Kolumnista Dragan Bursać na prilog RTRS-a reagirao je kolumnom „Zločinac bi da mu ugraviraju ime na Tuzlanskoj Kapiji“.

Bloger Srđan Puhalo reagirao je satiričnim tvitom: „Ako sam dobro skontao Vlasti iz Republike Srpske, od 35.000 bošnjačkih civila ubijenih u posljednjem ratu, 5.000 su ubili Hrvati, 3.000 Srbi i 27.000 Bošnjaci“!

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović pozvo je vlasti Srbije da poštuju pravosnažnu sudsku odluku u slučaju masakra na Tuzlanskoj kapiji i „izruče ratnog zločinca Novaka Đukića vlastima BiH”.

“Ovaj ratni zločinac pobjegao je u Srbiju i tamošnje ga vlasti, suprotno međunarodnom pravu, odbijaju izručiti BiH i, prema mom mišljenju, prave problem svim građanima Srbije. Da bi opravdali sakrivanje jednog ratnog zločinca Novaka Đukića, režim Srbije ugrožava međunarodno pravo, stabilnost i mir na Balkanu te obraz svih građana Srbije, zbog čega je meni zaista žao”, poručio je Imamović.

Posljednje

Zvizdić u Mostaru: Potreban pravičan pristup prema bolnicama

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić boravi u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Seriju sastanaka započeo je...

Mediji sve više prestaju pratiti Krizni štab HNK

Mediji su izloženi velikom pritisku javnosti jer javnost traži brojne odgovore na brojna pitanja koja se, kad se postave, preskoče, izokrenu...

Borenović: Dodik umislio da može da bude političar, ekonomista i ljekar

Građani Republike Srpske istinski su heroji jer su u proteklih mjesec dana morali sami svojom disciplinom, odgovornošću i hrabrošću da nadomijeste...

Raport: Solak potvrdio kafansku avanturu

U jednom sarajevskom lokalu sinoć je održan “party” kojem je, sudeći prema fotografijama koje smo dobili, prisustvovao i načelnik Federalnog štaba civilne...

Zenica i Sarajevo: Osobe smještene u karantinu štrajkuju glađu

Grupa građana koji su po povratku u Bosnu i Hercegovinu smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu od jutros...

Ne propustite pročitati

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime