Analiza: Kome idu u prilog crne prognoze i osporavanje gradnje Bloka 7 u TE Tuzla

KATEGORIJA:

Nevladina organizacija “Greenpeaceobjavila je izvještaj koji obuhvata procjenu uticaja planirane nadogradnje termoelektrana Tuzla blok 7 i Banovići.

Ono što posebno zabrinjava jeste da će predviđeni loš utjecaj dvije termoelektrane preći granice BiH. Projektovana “mrlja” zagađenja prostirala bi se od Budimpešte do Napulja, od Ljubljane do Soluna, navode iz organizacije Greenpeace.

I tu završava jedna priča a počinje druga…

Rana smrt od Budimpešte do Napulja

Jedan od najvećih online medija Klix, prvi je prenio vijest o izvještaju Greenpeace-a i čudno ga nazvao “Crne prognoze: TE Blok 7 i Banovići donijet će ranu smrt od Budimpešte do Napulja“.

Da li Klix objavljuje smišljeno ovakve naslove da bi zaradio na klikovima nije jasno, ali više nego jasno je da nisu uradili ni osnovnu analizu teksta koji su objavili.

Naslov glasi tako da građani BiH trebaju brinuti o građanima od Budimpešte do Napulja, a najmanje je fokusiran na građane Bosne i Hercegovine koji su direktno izloženi opasnim materijama koje se nalaze u zraku, što ne sporimo.

Prve stvari prvo

Očito je da je ovo jako dobro smišljen izvještaj sa mnoštvom tačnih informacija, manje onih netačnih ali te su sigurno bitnije da bi razumijeli koja se poruka šalje Bosni i Hercegovini i Tuzli.

Ovaj izvještaj se servira javnosti iz više razloga, a jedan od najvažnijih je da će gradnja TE Blok 7 znatno umanjiti zagađenje, što je u izvještaju Greenpeace-a predstavljeno u negativnom svjetlu. Da li je to stvarni razlog ovog izvještaja, da se spriječi kineska investicija u BiH, nismo sigurni, pa nećemo ni nagađati.

Greenpace objavljuje izvještaj o BiH na tri jezika među kojima se ne nalazi Bosanski

Da su kreatori izvještaja i nalogodavci jako čudno pristupili, govori i podatak, da je isti taj izvještaj koji govori o Tuzli i Bosni i Hercegovini dostupan na tri jezika: Srpskom, Hrvatskom i Engleskom, ali ne i na Bosanskom!

Ko je tačno učestvovao u kreiranju ovog izvještaja, a zaboravio spomenuti mnogo veće zagađivače zraka iz regije i ostatka Evrope nije poznato.

Literatura korištena u izvještaju Greenpeace organizacije
Literatura korištena u izvještaju Greenpeace organizacije

Literatura korištena u smišljenom izvještaju organizacije Greenpeace rađena je od strane raznih svjetskih organizacija od 2008. godine do 2017. godine, dok se samo u jednom spominje direktno Bosna i Hercegovina i to domaćeg autora.

Komšije, EU i kvaliteta zraka

EU ima preko 300 elektrana (podatak iz jula 2016.) sa 738 zasebnih proizvodnih jedinica. One nisu ravnomjerno raspoređene po državama članicama, a one koje se najviše oslanjaju na ugalj su Poljska, Njemačka, Bugarska, Češka i Rumunija. Samo Njemačka i Poljska zajednički su odgovorne za 51% instaliranog kapaciteta za ugalj u EU i 54% za emisije uglja.

Iako je ostvaren dobar napredak na putu ka ciljevima klimatske i energetske politike EU za 2020. i 2030, izvještaj je pokazao da su postrojenja na ugalj zaslužna za najveći dio emisije ugljendioksida (CO2), sumpordioksida (SO2) i azotnih oksida (NOx) u životnu sredinu.

Elektrana “Belhatov” u Poljskoj u 2015. je ispustila najveću količinu sva tri zagađivača, dok su “Drax” u Britaniji, “Jänschwalde” u Njemačkoj i “Kozienice” u Poljskoj na vrhu po svakom od ta tri zagađivača, navodi se u analizi Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

Za razliku od Termoelektrane Tuzla koja trenutno ispušta 4.5 mT štetnih gasova (CO2) godišnje, naše komšije u Termoelektrani Nikola Tesla koja se nalazi u Srbiji, šalju u vazduh preko 17 mT štetnih gasova godišnje. Više pogledajte u video zapisu na kraju članka!

Mapa: Svjetske elektrane koje rade na ugalj
Mapa: Svjetske elektrane koje rade na ugalj (2018. godina)

Za one koji znaju čitati

Apsolutni broj smrtnih slučajeva koji se pripisuju zagađenju vazduha na otvorenom u zemljama svijeta od 1990. do 2017. godine možete vidjeti na web stranici Air Pollution. Na godišnjem nivou a vezano za smrtne slučajeve od zagađenje, dominiraju Kina i Indija – sa oko 850.000 i 670.000 smrtnih slučajeva u 2017. godini.

U periodu od 1990. godine, povećanje broja smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem u Kini izgleda da se usporava sa malim rastom od 2010. Nasuprot tome, stopa smrtnosti u Indiji od zagađenja vanjskog zraka i dalje raste.

Broj smrtnih slučajeva u BiH od zagađenosti zraka od 1990. do 2017. godine (Izvor: WorldBank)
Broj smrtnih slučajeva u BiH od zagađenosti zraka od 1990. do 2017. godine

Uporedbe radi pogledajte i broj smrtnih slučajeve zbog zagađenja zraka od 1990. godine do 2017. godine za Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Poljsku i Italiju.

Koliko gasova ispuštamo?

Uporedba elektrana u Evropi (2018. godina i budući planovi)

U kratkom video zapisu uporedili smo elektrane na ugalj iz BiH sa drugim elektranama u okruženju i Evropi, gdje možete lako vidjeti podatke od kada elektrana postoji, koliko ispušta štetnih gasova (CO2), koju tehnologiju koristi i druge važne parametre.

Podaci su iz 2018. godine a upoređujemo ih sa budućim planovima elektrana iz BiH, u ovom slučaju Termoelektrane u Tuzli i planirane u Banovićima.

Obnovljivi izvori

Zbog obveza koje donosi članstvu u Europskoj energetskoj zajednici, BiH bi do 2020. godine morala 40 posto energije dobivati iz obnovljivih izvora energije. Kada je riječ o takvim izvorima, uz nekoliko konkretnijih projekata vjetroelektrana, planovi se temelje uglavnom na izgradnji novih hidroelektrana.

U tome se najdalje otišlo u planiranju elektrana na rijekama Neretva, Sana, zatim na Drini te u kanjonima Ljute i Nacionalnog parka Sutjeska. Većina tih planova sučena je s velikim otporom ekoloških udruga i lokalnog stanovništva.

U BiH je u planu i proizvodnja energije iz sunca te iz geotermalnih izvora, no u realizaciji se nije daleko stiglo.

Izvori: World Bank / Ourworldindata / Healthdata / WHO / EEA i mnogi drugi…

Odobreno je preuzimanje sadržaja koji trenutno čitate bez dozvole uz obavezno navođenje izvora, u ovom slučaju online magazina “Parametar.com”.

Posljednje

Zvizdić u Mostaru: Potreban pravičan pristup prema bolnicama

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić boravi u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Seriju sastanaka započeo je...

Mediji sve više prestaju pratiti Krizni štab HNK

Mediji su izloženi velikom pritisku javnosti jer javnost traži brojne odgovore na brojna pitanja koja se, kad se postave, preskoče, izokrenu...

Borenović: Dodik umislio da može da bude političar, ekonomista i ljekar

Građani Republike Srpske istinski su heroji jer su u proteklih mjesec dana morali sami svojom disciplinom, odgovornošću i hrabrošću da nadomijeste...

Raport: Solak potvrdio kafansku avanturu

U jednom sarajevskom lokalu sinoć je održan “party” kojem je, sudeći prema fotografijama koje smo dobili, prisustvovao i načelnik Federalnog štaba civilne...

Zenica i Sarajevo: Osobe smještene u karantinu štrajkuju glađu

Grupa građana koji su po povratku u Bosnu i Hercegovinu smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu od jutros...

Ne propustite pročitati

1 komentar

  1. normalno da im smeta isto kao da postoji 3 godine elektrana pa auuu, greenpeace je odavno postao predmet sprdnje

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime