zatvori
EnciklopedijaKultura

10 činjenica o jednom od najvećih umjetnika Pablu Pikasu

10 činjenica o Pablu Pikasu
10 činjenica o Pablu Pikasu

Pablo Pikaso (Pablo Picasso) je među najuglednijim umjetnicima na svijetu. Ovaj impresivni kreator je kreirao nevjerovatne radove od rane mladosti, pa sve do njegove smrti.

Autor: Parametar.com

Neke od njegovih slika su svakako veoma bizarne i apstraktne, što ga izdvaja od svih ostalih koji pokušavaju da koriste “četkicu”. Bacite oko na ovih 10 fenomenalnih činjenica o ovom slavnom slikaru!

 1. Ovaj poznati slikar rođen je 25. oktobra 1881. godine u Malagi, u Španiji.
 2. Dok većina skraćeno izgovara Pikaso, njegovo puno ime je zapravo sadržilo 23 riječi: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Sva ova imena dolaze sa spiska svetih i rođaka.
 3. Kada je Pikaso rođen, bio je tako mali da je medicinska sestra pomislila da je beba mrtva i ostavila ga je kod majke. Srećom, njegov ujak je na kraju primijetio da je beba živa i spasio ga od smrti.
 4. Prilično dobro, Pikasova prva riječ je bila “lapis”, što na španskom jeziku znači olovka.
 5. Njegov otac, takođe umjetnik, počeo je da podučava Pikasa kad mu je bilo sedam godina.
 6. Kada je imao devet godina, Pikaso je nacrtao svoju prvu sliku. Nazvao ju je
  “Le Picador”, a kompozicija je muškarac koji jaše konja u borbi sa bikovima.
 7. U Pikasovoj trinaestoj godini, njegov otac je prekinuo sa slikanjem jer je mislio da je njegov sin već bolji slikar od njega.
 8. Pikaso je primljen u Školu likovnih umjetnosti sa 13 godina, gdje je položio prijemne ispite u samo jednoj sedmici – podvig koji je studentima uzimao najmanje mjesec dana.
 9. Ovaj umetnik je postigao mnogo dok je imao 13 godina. U to doba Pikaso je imao i svoju prvu izložbu u radnji u kojoj su se prodavali kišobrani.
 10. Jedan od njegovih najpoznatijih portreta pod nazivom “Prve pričesti”, urađen je kada je Pikaso imao samo 15 godina.

Izvor: TheFactSite

Tagovi: apstraktne slikeMalagaPablo DiegoPablo PicassoPablo PikasoPoznati slikarišpanijaumjetnost

Ostavite komentar