Tehnologija protiv koronavirusa

Istraživači, kompanije i inovatori širom svijeta koriste tehnologiju da bi uticali i ublažili posljedice koje su nastale globalnom zdravstvenom krizom.

Od aplikacija koje sakupljaju podatke da bi pratili širenje koronavirusa do 3D respiratora za medicinske ustanove, tu su i drugi razni tehnološki projekti koji idu uzlaznom putanjom da bi se borili protiv koronavirusa.

Veliki podaci

Kako se ponaša novi virus nazvan SARS-CoV-2 (Covid-19) je kritična tačka za definisanje mjera koje bi obezbjedile njegovo širenje.

Nextstrain je projekat otvorenog koda (open-sourced project) koji pruža podatke, sekvenciranje i vizualizaciju pokazajući evoluciju koronavirusa, informacije koje bi mogle pomoći epidemiolozima da shvate kako se razvija u različitim zemljama i moguće mutacije koje bi mogle promjeniti njegovu prirodu.

Dijeljenjem genetskog materijala za više od 700 slučajeva virusa sa naučnom zajednicom, projekt je pridonio potvrđivanju da se štetnost virusa nije promijenila u vrijeme kada se virus počeo širiti na druge zemlje.

Mašine uče da nađu lijek

Parametar.com robot

Ako su dostupni kvalitetni podaci, umjetna inteligencija bi mogla pokazati da je moćan alat korišten za predviđanje budućih trendova bolesti, pa čak i u potrazi za mogućim tretmanima.

Biotehnološka kompanija AbCellera koristi model za mašinsko učenje (Machine Learning) da bi razvila terapiju baziranu na anti tijelima tretiranog pacijenta koji se oporavio od bolesti. Specifično, oni koriste tehnologiju baziranu na umjetnoj inteligenciji da bi analizirali više od pet miliona imunih ćelija u potrazi za onim koji bi mogli proizvesti anti tijela koja pomažu drugim pacijentima za njihov oporavak.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, 500 anti tijela je već identifikovano kao potencijalni kandidati za korištenje u terapijama za borbu protiv koronavirus (Covid-19).

Olakšano disanje uz 3D respiratore

Respiratori su postali osnovna oprema za liječenje najtežih slučajevima zaraženim koronavirusom (Covid-19), ali nažalost zdravstvenim ustanovama nedostaje istih.

Kako bi se riješio ovaj problem, različite grupe “proizvođača” širom svijeta napravili su grupe putem dostupnih chat aplikacija da bi komunicirali i dijelili informacije o proizvodnji respiratora koristeći dizajn otvorenog koda (open-sourced design).

Svako ko ima u posjedu 3D printer može pomoći i sarađivati u proizvodnji neophodnih komponenti za respiratore. Cilj ovog projekta je ustupanje istih zdravstevnim ustanovama.

Projekat je postigao brze i odlične rezultate za samo par dana i jedan od korisnika iz Španije uspio je da napravi prototip respiratora koristeći dizajn otvorenog koda, a koji je već testiran na životinjama u Univerzitetskoj bolnici Asturija na sjeveru Španije.

Proizvođač je dobio podršku iz Naučnog vijeća Asturije, medicinskih stručnjaka i Univerziteta iz Ovideda, a sada svi rade na tome da ubrzaju proces testiranje uređaja na ljudima.

Posljednje

Zvizdić u Mostaru: Potreban pravičan pristup prema bolnicama

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić boravi u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Seriju sastanaka započeo je...

Mediji sve više prestaju pratiti Krizni štab HNK

Mediji su izloženi velikom pritisku javnosti jer javnost traži brojne odgovore na brojna pitanja koja se, kad se postave, preskoče, izokrenu...

Borenović: Dodik umislio da može da bude političar, ekonomista i ljekar

Građani Republike Srpske istinski su heroji jer su u proteklih mjesec dana morali sami svojom disciplinom, odgovornošću i hrabrošću da nadomijeste...

Raport: Solak potvrdio kafansku avanturu

U jednom sarajevskom lokalu sinoć je održan “party” kojem je, sudeći prema fotografijama koje smo dobili, prisustvovao i načelnik Federalnog štaba civilne...

Zenica i Sarajevo: Osobe smještene u karantinu štrajkuju glađu

Grupa građana koji su po povratku u Bosnu i Hercegovinu smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu od jutros...

Ne propustite pročitati

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime