Upućena incijativa za izmjene zabrane kretanja mladim i starijim osobama

Iz Štaba civilne zaštite KS, Federalnom štabu CZ upućena je hitna inicijativa za prilagođavanje naredbe o zabrani kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo, zajedno sa svim općinskim štabovima, uputio je sa sjednice održane danas hitnu inicijativu Federalnom štabu civilne zaštite, vezanu za prilagođavanje Naredbe od 20. marta ove godine, a koja se odnosi na zabranu kretanja osobama mlađim od 18 godina i starijim od 65 godina, piše N1.

Ova zajednička inicijativa odnosi se na razmatranje mogućnosti eventualnog prilagođavanja ove naredbe na način da se odobri kretanje osobama mlađim od 18 godina i osobama starijim od 65 godina u određenom vremenskom periodu, uz obavezno pridržavanje fizičke distance i propisanih epidemiološko – zaštitnih mjera.

Prilagođavanje navedene naredbe je potrebno, između ostalog, kako bi osobe starije od 65 godina mogle podići penziju, ali i nabaviti neophodne životne potrepštine.

Štab je i na ovoj sjednici razmatrao trenutno stanje na području Kantona, uzrokovano širenjem korona virusa, kao i mjere i aktivnosti koje su poduzimali Štab, ali i svi kantonalni organi uprave, ustanove, institucije i općinski štabovi civilne zaštite, na provođenju svih ranije donesenih naredbi.

Također su dogovorene mjere i aktivnosti kako bi se u što kraćem roku izvršila nabavka odobrenih količina zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava.

Općinski štabovi civilne zaštite informisali su da je i danas, u skladu sa naredbom kantonalnog Štaba, nastavljena aktivnost dostavljanja lijekova za osobe starije od 65 godina koje nemaju bližeg srodnika u Sarajevu da im pomogne.

Naglašeno je i da je nastavljena akcija podjele paketa sa osnovnim životnim namirnicama osobama koje su u stanju socijalne potrebe.

Posljednje

Zvizdić u Mostaru: Potreban pravičan pristup prema bolnicama

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić boravi u posjeti Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Seriju sastanaka započeo je...

Mediji sve više prestaju pratiti Krizni štab HNK

Mediji su izloženi velikom pritisku javnosti jer javnost traži brojne odgovore na brojna pitanja koja se, kad se postave, preskoče, izokrenu...

Borenović: Dodik umislio da može da bude političar, ekonomista i ljekar

Građani Republike Srpske istinski su heroji jer su u proteklih mjesec dana morali sami svojom disciplinom, odgovornošću i hrabrošću da nadomijeste...

Raport: Solak potvrdio kafansku avanturu

U jednom sarajevskom lokalu sinoć je održan “party” kojem je, sudeći prema fotografijama koje smo dobili, prisustvovao i načelnik Federalnog štaba civilne...

Zenica i Sarajevo: Osobe smještene u karantinu štrajkuju glađu

Grupa građana koji su po povratku u Bosnu i Hercegovinu smješteni u karantin u Studentskom domu Bjelave u Sarajevu od jutros...

Ne propustite pročitati

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime