zatvori
Put ka EUVijesti

Ko je to šta je to: Sporazum o formiranju vlasti i kuda ide BiH

Kuda ide Bosna i Hercegovina
Kuda ide Bosna i Hercegovina

Prethodna dva dana svjedoci smo situacije u kojoj niko ništa ne razumije, a tiče se naravno sporazuma i uspostave vlasti na nivou BiH, standardni dokument za javnost koji su potpisali SNSD, HDZ i SDA, tj. njihovi svemogući predsjednici Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović.

U ovom tekstu pokušat ćemo zajedno saznati ko je popustio, ko je dao, ko uzeo i ko je morao.

Ko je to – šta je to?

Lideri tri vodeće stranke u BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović potpisali su sporazum o formiranju Vijeća ministara. Ono što je otvoreno pitanje, a to je nastavak saradnje na NATO putu, dogovoreno je.

U trećoj tački sporazuma dogovoreno je da BiH nastavi NATO put, bez prejudiciranja budućih odluka u vezi sa članstvom. Naglašeno je da će se o pitanju NATO puta nastaviti saradnja i produbljavanje odnosa s NATO savezom uz poštovanje Ustava i ranijih odluka Predsjedništva i Vijeća ministara.

U slučaju neimenovanja Vijeća ministara u roku od 30 dana od potpisivanja, ovaj sporazum ne vrijedi.

Idemo redom…

Željko Komšić
Željko Komšić

Mi smo sporazum shvatili da ako ide ANP, onda je i mandatar OK, kratak je komentar Željka Komšića.

Šta je pisac i predsjednik DF-a htio reći ostaje nepoznato, ali ono što je poznato da je su i u DF-u shvatili sporazum na SVOJ način.

Johannes Hahn
Johannes Hahn 

“Izražavam podršku dogovoru lidera političkih stranaka da formiraju novo Vijeće ministara BiH. To je važan korak za zemlju i njene građane te ključan za napredak u procesu integracija u EU”, napisao je Hahn na Twitteru.

Da li Hahn zna nešto što građani Bosne i Hercegovine ne znaju, iz misterioznog tweeta nismo uspjeli zaključiti.

Fahrudin Radončić i SBB
Fahrudin Radončić i SBB

Savez za bolju budućnost BiH nije bio sudionik ovih pregovora niti je učestvovao u kreiranju sporazuma, ali u cilju pokretanja euroatlanskih integracija podržavamo najavu formiranja vlasti i konačno deblokiranje reformskih procesa koji su prijeko potrebni BiH – rečeno je za N1 iz ove stranke.

Međutim, iz Avaza podsjećaju na tekst koji je pisan prije par mjeseci a tiče se fotelja i ko će gdje sjediti, pa se možemo složiti da njima sporazum nije ni važan koliko fotelja koja ih čeka.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović kazao je danas da sporazum o formiranju vlasti na državnom nivou koji su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH svi tumače na svoj način, jer svi na neki svoj način gledaju

Mi iz SDS-a smatramo da je ovaj dokument kapitulacija politike Milorada Dodika i SNSD-a. Ovo je nama jasno trasiranje puta Republike Srpske ka NATO-u i poraz zastupanja politike vojne neutralnosti, politike nesvrstavanja ni u jedan vojni savez i odstupanje od politike da će se držati stava o ovom pitanju kakav ima susjedna Srbija – kazao je Šarović.

Ostaje nejasno da li Šarović govori ovako jer je opozicija ili pak zna kao i Hahn nešto više.

Nermin Nikšić

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić komentarisao je Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, a koji su jučer potpisali predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.Nikšić je kazao kako su SDA, HDZ BiH i SNSD potpisivanjem jučerašnjeg sporazuma pokazali kako se u BiH uvijek može ići niže. 

“Na stranu činjenica da imamo predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH u jednoj osobi. Na stranu činjenica da Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše i da nemamo Vijeće ministara BiH, na stranu to da nemamo Vlade FBiH. Kad se sve to uzme u obzir i kada pomislite da ne može biti gore, onda vidimo da može biti i gore i teže”, kazao je Nikšić. 

Istakao je da vrlo jasno postoji kristalizirana parlamentarna većina i da je čine SDA, HDZ BiH i SNSD te da SDA pored toga ima partnere u Demokratskoj fronti i SBB-u. 

Istakao je kako niko u našoj zemlji ne zna da li će Godišnji nacionalni plan (ANP) biti poslat u sjedište NATO-a ili ne. 

Nermin je definitivno u moru izjava bio najprecizniji, rekavši da niko ne zna da li će ili neće. (?)

Elmedin Konaković
Elmedin Konaković

– U sjeni nasilno zaustavljenog puta naše zemlje u NATO prolazi drugi bitan dio sporazuma koji je trojac potpisao.

Čović je u tekstu dobio ono što traži godinama. Poštivanje presuda sudova onako kako ih on tumači, a potpisano je da predstavnici naroda moraju biti “legitimni”.

Po njima su “legitimni” samo oni koji žive u djelovima zemlje u kojim je HDZ vlast. Ako zaista u primjeni ovog zakukuljenog dokumenta krenu u formiranje vlasti na državnom nivou bez slanja ANP (godišnjeg plana), i Federalne Vlade realizacijom Čovićevih zahtjeva, svi normalni ljudi u našoj zemlji moraju učiniti sve da se ti procesi zaustave.

To je potpuno novi kolosijek kojim bi nasa zemlja putovala. Pristali smo na stavove NSRS-a o vojnoj neutralnosti i “saradnji sa NATO-om”, pristajemo na Čovićev koncept “legalnih predstavnika”.

Nema više termina euroatlantske integracije, sad su to samo euro integracije i “saradnja sa NATO-om” koja ne isključuje ni “saradnju sa Rusijom”. Ako ste zaista u ovom pravcu krenuli i kanite to uraditi, u ime naše djece vam poručujemo nemojte.

Evo vam i Vlada KS, ne idite u ove izdajničke pohode. Uzmite opet ovdje funkcije.

Preživjeće ova zemlja još nekoliko godina vaših direktora, tajkuna i tendera, do narednih izbora, manja je šteta od ovog što ste naumili. To se opet nekad može popraviti, ovo što sad radite je nepopravljivo.

Ako nas ostavite bez nade u NATO put i podrške saveznika na istom i ako nam uvedete “legitimne predstavnike”, iseljavanje naše mladosti će se rapidno ubrzati, a već je prebrzo.

To se više nikad neće moći popraviti…

Ispravite barem jednom kičmu, napisao je Konaković.

Konakovićeva preciznost je bila iznenađujuća za sve koji su htjeli pročitati ono o čemu svi šute.

U Banjoj Luci održan je sastanak čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP. 

– Elementi ovog sporazuma u skladu su s aktima RS, prije svega s vojnom neutralnošću i i da u tom pogledu saradnja nije sporna, prije svega sa NATO-om, kao i s drugim organizacijama, ali da članstvo za nas nije prihvatljivo. Mogli ste vidjeti u sporazumu da te odredbe nema – kazao je Dodik.

I ostali učesnici sastanka poručili su da su zadovoljni sporazumom te da nema ništa od ANP-a i da će se NATO integracije u BiH koordinirati sa Srbijom.

Stoga, precizniji od Nikšića i Konakovića bio je Dodik, koji je potvrdio da su SVI zadovljni sporazumom i da nema ništa od ANP-a i da će se NATO integracije u BiH koordinarti sa Srbijom.

Šta su Izetbegović i Čović potpisali upravo im je rekao Milorad Dodik, pa konferencije za štampu ne moraju ni održavati.

Jedna za kraj

Izvor: Facebook

Tagovi: Bakir IzetbegovićBanja Lukabosna i hercegovinaDFdragan čovićelmedin konakovićEUEvropska Unijafahrudin radončićHDZJohannes Hahnmilorad dodikMirko Šarovićnaša strankaNATOnermin nikšićNiPput ka EUsarajevosbbSDAsdpSDSSNSDVlast u BiHzeljko komsic

Ostavite komentar